اگر بخواهیم موارد مصرف سود پرک را دسته بندی کنیم ، باید به بخش های گوناگونی اشاره کرد. در ادامه با جزئیات بیش تری در ارتباط با موارد مصرف سودپرک و روش استفاده از آن می پردازیم. همچنین در ادامه به سوالات سود پرک چیست و کاربرد سود پرک چیست ، پاسخ خواهیم داد .
سود پرک چیست ؟
سود پرک یا کاستیک سودا که نام علمی آن سدیم هیدروکسید است ماده ای شیمیایی و پر اهمیت در صنعت است .سودپرک ماده ای جامد ، قلیایی، بی بو است که به رنگ سفید و شکل پرک است که دمای ذوب آن 1390 درجه سانتی گراد و چگالی 2.13 نیز می باشد.
سود پرک خاصیت خورندگی بالایی دارد و در هنگام استفاده باید نکات ایمنی را حتما رعایت کنید. هم چنین این ماده جاذب رطوبت هواست. درصد خلوص این ماده 98 – 99 % است که در بسته بندی های 1 کیلوگرمی و کیسه های پلی اتیلن 25 کیلوگرمی تولید می شود. به دلیل جذب بالای طوبت ، در ظروف در بسته نگه داری می شود.
بیشتر بخوانید : برای کسب اطلاعات از مواد شیمیایی مرک آلمان کلیک کنید.
ویژگی های سود پرک
سودپرک دارای نام های دیگری مانند سود سوز آور، کاستیک سودا، سدیم هیدروکسید و … نیز است. هم چنین سود پرک ماده ای به رنگ سفید، به شکل پولک است که به آسانی در آب حل می شود و خاصیت دیگری که دارد این است که می تواند رطوبت موجود در هوا را خیلی سریع به خود جذب کند.
سود پرک ماده ای با خاصیت قلیایی شدید است. همین ویژگی قلیایی بودن این ماده است که باعث شده در بسیاری از قسمت های صنعت از آن بهره مند شد. سود پرک بوی خاصی ندارد و بدون بو است و به شدت خورنده نیز می باشد.
خورندگی بالای آن باعث شده تا کار کردن با آن نیازمند رعایت اصول ایمنی باشد. این ترکیبات در تماس با پوست باعث سوختگی شده و در تماس با چشم سبب کوری می شود. توجه داشته باشید در صورت تماس پوست با این مواد نیاز است حداقل ده تا 20 دقیقه پوست با آب شستشو داده شود.
چگونگی تولید سود پرک
سود پرک به روش های گوناگون تولید می شود که عبارتند از:
1. بیشترین مقادیر سودپرک تولیدی، بوسیله فرایند الکترولیز محلول های کلراید سدیم در یکی از انواع ظروف الکترولیتی نیز به عمل می آید. فرایند پیل جیوه به این صورت است که جریانی از جیوه به عنوان کاتد استفاده می شود و ملغمه سدیم بوجود آمده با آب ترکیب می شود و تولید هسدروکسید سدیم می کند.
در فرآیند پیل دیافراگم، الکترولیت از آند به کاتد حرکت و دیافراگم، فرآورده های آند و کاتد را از هم جدا می سازد. در هر دو فرایند، به غیر از سود پرک، گاز کلر و گاز هیدروژن نیز تولید می شود.
2. فرایندی دیگر برای تولید سودپرک فرایند سودا-آهک نیز می باشد که در آن هیدروکسید کلسیم، در واکنش با کربنات سدیم به سودپرک نیز تبدیل می شود.
بیشتر بخوانید : مطالعه بیشتر درمورد مواد شیمیایی سی دی اچ هند کلیک کنید.
موارد مصرف سود پرک
موارد استفاده سود پرک یا کاستیک سودا بسیار متنوع می باشد که بیشتر برای چربی گیری یا خنثی سازی و تنظیم پی اچ بکار می رود. سودپرک در صنعت کاربرد بسیار فراوانی دارد که به صورت مختصر چند نمونه از آن را ذکر می کنیم.
صنایع فلزی | صنعت رنگ و صنایع رنگرزی | صنایع نفت و گاز و پتروشیمی |
صنایع سرامیک سازی | استفاده در صنعت لبنیات | قابل استفاده در پنبه سازی |
بازیافت پلاستیک | لکه بری سبزیجات | صنایع نساجی |
صنایع نظامی | صنایع آرایشی و بهداشتی | در کارخانه نوشابه سازی |
صنایع قند و شکر | صنایع چرم و نساجی | تولید ابریشم مصنوعی |
خنثی سازی اسید و باطری سازی | به عنوان ماده پایه در تولید مواد شیمیایی | صنایع داروسازی و الکل سازی |
تولید چربی گیرها | در صنعت کاغذ سازی برای تولید کارتن و کاغذ | صنایع کنسروسازی، صنایع غذایی و شیر |
دلایل استفاده از سود پرک در صنایع مختلف
صنعت :
- استفاده برای از بین بردن چربی های دستگاه های صنعتی
- به عنوان پاک کننده قوی در کارواش ها
- از بین بردن رنگ کاغذ درزمان تولید این کالا
- استفاده به عنوان تصفیه آب و خنثی سازی اسیدهای موجود در آن
- استفاده به عنوان سوخت در صنایع مختلف
- استفاده برای از بین بردن چربی و مو در صنعت چرم سازی
صنایع غذایی :
- استفاده به منظور تلخی زدایی زیتون
- برای پوست کندن میوه هایی مانند گوجه و…
- استفاده در تولید شکلات و قهوه
- استفاده به منظور ایجاد قوام داشتن وانسجام در بستنی
مصرف خانگی سود پرک :
- بهره گیری به عنوان نوعی پاک کننده وجرم گیر
سود پرک به عنوان چربی زدایی
مطالعه بیشتر : برای آشنایی بیشتر با تیتراسیون کلیک کنید.
کاستیک سودا یا سودپرک یرای از بین بردن چربی سینک ظرف شویی و یا باز کردن فاضلاب های صنعتی و ساختمان مورد استفاده می باشد . به این روش که مقداری از سود را ریخته سپس با آب گرم مخلوط تا چربی بوجود آمده کامل از بین برود .
درضمن به این نکته باید توجه داشت که موقع مصرف حتما باید از دستکش استفاده نمود. برای از بین بردن چربی کف پارکینک ، سالن های تعمیرات خودرو، آشپزخانه و رستوران ها بسیار کاربرد دارد. به صورتی که پس از ترکیب با آب کف سالن را شستشو داده و با واترجت آبکشی می نماییم.
در صنعت نفت و گاز از سود پرک برای دفع ترکیبات اسیدی از گازهای سوختی پیش از ورود به محیط نیز استفاده می شود. به عنوان مثال با سوزانده شدن سوخت های فسیلی مانند نفت و گاز، گازهایی به وجود می آید که مقدار قابل توجهی اکسید گوگرد به همراه خود دارد.
با شستن گازهای سوختی با استفاده از محلول سود پرک می شود اکسید های گوگرد را ازبین برد .سودپرک در حالت مایع نیز پرکاربرد است. به این محصول که به سود مایع نیز معروف است برای تمیزکاری محیط ها و سیستم های کروماتوگرافی نیز بکار می رود.
بهتر است بدانید پاکسازی این محیط با استفاده از سود مایع هزینه کم، بازدهی مناسب و سهولت در تشخیص و شناسایی مقادیر به جا مانده آن می باشد.
سوالات متداول
کاربرد سود پرک به طور خلاصه چیست ؟
- استفاده برای از بین بردن چربی های دستگاه های صنعتی
- به عنوان پاک کننده قوی در کارواش ها
- از بین بردن رنگ کاغذ درزمان تولید این کالا
- استفاده به منظور تلخی زدایی زیتون
- برای پوست کندن میوه هایی مانند گوجه و…
- استفاده در تولید شکلات و قهوه
2. ویژگی های برتر سود پرک چیست ؟
- خاصیت جذب رطوبت هوا
- خاصیت قلیایی شدید
- به شدت خورنده
- بدون بو
دیدگاهی موجود نیست